Ιστορίες Matcha

Τα πάντα γύρω από το αγαπημένο σου ρόφημα.
Από την ανακάλυψη του, τις ευεργετικές του ιδιότητες, αλλά και μοναδικές συνταγές και γευστικούς συνδυασμούς

Η πλούσια ιστορία του Matcha: Από την αρχαία Κίνα στο παγκόσμιο φαινόμενο

Το Matcha, η λεπτοαλεσμένη σκόνη από ειδικά καλλιεργημένα και επεξεργασμένα φύλλα τσαγιού, έχει μια ιστορία τόσο πλούσια και πολύπλοκη όσο και η γεύση του. Αν και τώρα συνδέεται έντονα με τον ιαπωνικό πολιτισμό, η προέλευση του matcha εντοπίζεται στην αρχαία Κίνα.

Προέλευση από την Κίνα

Η πρακτική της άλεσης των φύλλων τσαγιού σε λεπτή σκόνη και του χτυπήματος με ζεστό νερό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ (618-907 μ.Χ.) στην Κίνα. Αυτή η μέθοδος, γνωστή ως “muo cha” ή “mo cha”, χρησιμοποιήθηκε αρχικά με διάφορα είδη τσαγιού, όχι μόνο με πράσινο τσάι.

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σονγκ (960-1279 μ.Χ.), η παρασκευή και η κατανάλωση τσαγιού σε σκόνη έφτασε στο ζενίθ της στην Κίνα. Έγινε μια μορφή τέχνης, με περίτεχνες τελετουργίες και εξειδικευμένα σκεύη. Αυτή η εποχή είδε την ανάπτυξη πολλών τεχνικών που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη παρασκευή matcha.

Ταξίδι στην Ιαπωνία

Το 1191, ο μοναχός Ζεν Eisai έφερε σπόρους τσαγιού από την Κίνα στην Ιαπωνία, μαζί με τις βουδιστικές μεθόδους παρασκευής πράσινου τσαγιού σε σκόνη. Ο Eisai πιστώνεται με τη συγγραφή του πρώτου ιαπωνικού βιβλίου για το τσάι, “Kissa Yōjōki” (Πίνοντας τσάι για την υγεία), το οποίο προώθησε τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία.

Η μέθοδος παρασκευής τσαγιού σε σκόνη κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα μεταξύ της τάξης των σαμουράι και στα μοναστήρια του Ζεν. Οι διαλογιστικές πτυχές της παρασκευής τσαγιού ευθυγραμμίστηκαν καλά με τις βουδιστικές αρχές του Ζεν, οδηγώντας στην ανάπτυξη της ιαπωνικής τελετής τσαγιού ή «chanoyu».

Το Matcha και η τελετή τσαγιού

Τους επόμενους αιώνες, οι Ιάπωνες βελτίωσαν την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την παρασκευή πράσινου τσαγιού σε σκόνη. Ο όρος «matcha» εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κυριολεκτικά σημαίνει «αλεσμένο τσάι» στα ιαπωνικά.

Ο δάσκαλος του τσαγιού Sen no Rikyū (1522-1591) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κωδικοποίηση της τελετής του τσαγιού και στην ανύψωσή της σε υψηλή μορφή τέχνης. Τόνισε την απλότητα, την ηρεμία και την επίγνωση στο τελετουργικό της προετοιμασίας και της κατανάλωσης matcha.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Κατά την περίοδο Edo (1603-1867), αναπτύχθηκαν εξειδικευμένες τεχνικές καλλιέργειας φυτών τσαγιού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή matcha. Αυτό περιελάμβανε την πρακτική της σκίασης των φυτών τσαγιού πριν από τη συγκομιδή για να ενισχυθεί η γεύση και το θρεπτικό τους περιεχόμενο, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Παρακμή και Αναβίωση

Με την πτώση της δυναστείας των Τανγκ, το τσάι σε σκόνη έπεσε σε δυσμένεια στην Κίνα. Στην Ιαπωνία, ενώ το matcha παρέμεινε σημαντικό στην τελετή του τσαγιού, έγινε λιγότερο συνηθισμένο στην καθημερινή ζωή κατά την εποχή Meiji (1868-1912) καθώς η Ιαπωνία άνοιξε στη Δύση και άλλες μορφές τσαγιού κέρδισαν δημοτικότητα.

Ωστόσο, ο 20ός αιώνας είδε μια αναβίωση του ενδιαφέροντος για το matcha, τόσο στην Ιαπωνία όσο και παγκοσμίως. Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του matcha, άρχισαν να μελετώνται και να προωθούνται επιστημονικά.

Παγκόσμιο Φαινόμενο

Τις τελευταίες δεκαετίες, το matcha γνώρισε μια έκρηξη στην παγκόσμια δημοτικότητα. Το ζωηρό του χρώμα, η μοναδική του γεύση και τα οφέλη για την υγεία το έχουν κάνει αγαπημένο τόσο στους καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους όσο και στους καινοτόμους της μαγειρικής.

Το matcha έχει βρει το δρόμο του σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων πέρα από το παραδοσιακό τσάι, όπως lattes, παγωτό, σοκολάτες, ακόμη και αλμυρά πιάτα. Η χαρακτηριστική του γεύση και η πολιτιστική του φήμη το έχουν κάνει μοντέρνο συστατικό σε καφετέριες και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Σύγχρονη σημασία

Σήμερα, το matcha συνεχίζει να έχει βαθιά πολιτιστική σημασία στην Ιαπωνία, ιδιαίτερα στην τελετή τσαγιού. Ταυτόχρονα, έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, που εκτιμάται για τη γεύση του, τα οφέλη για την υγεία και την προσοχή που σχετίζεται με την παρασκευή και την κατανάλωσή του.

Από την προέλευσή του στην αρχαία Κίνα μέχρι την εκλέπτυνση του στην Ιαπωνία και την τρέχουσα παγκόσμια δημοτικότητά του, το ταξίδι του matcha εκτείνεται σε πάνω από χίλια χρόνια ιστορίας. Αποτελεί απόδειξη της διαρκούς ελκυστικότητας αυτής της μοναδικής μορφής τσαγιού, γεφυρώνοντας την παράδοση και τη νεωτερικότητα σε κάθε προσεκτικά χτυπημένο μπολ.